Agyhártyagyulladás - Meningitis

Az idegrendszer betegségei közül talán az agyhàrtyagyulladàs a legismertebb, amely tulajdonképpen a lágy agyburok gyulladàsos betegsége. Több típusa létezik,a szervezet reakciója és a kórokozók határozzák meg fajtáját. Beszélhetünk vírusos/savós/,bakteriális / gennyes/,valamint tuberkulózisos eredetűről. A gennyes /bakteriális/agyhártyagyulladás kiemelkedő jelentősége abból adódik, hogy általában egészséges embereket támad meg, igen gyors a lefolyása és gyakran jár halálos szövődményekkel. Leggyakrabban Meningococcus baktérium okozza, általában a téli hónapokban terjed és fertőz. A vírusos eredetű agyhártyagyulladás ritkább előfordulású és a gyógyulási aránya is kedvezőbb. A fertőző agyhártyagyulladás súlyosan károsíthatja az idegrendszeri funkciókat, súlyos lefolyású, időnként még a célzott antibiotikumos kezelés ellenére sem kerülhető el a betegség halálos kimenetele. Vannak alapbetegségek, melyek esetén nagyobb a betegség kialakulásának lehetősége: immunhiányos állapotok, nyílt koponyasérülés, lépbetegségek, leromlott állapotban lévő betegek fertőződése… Ezekben az esetekben a kórokozók is mások lehetnek, mint az alapbetegséggel nem rendelkező személyek esetében. Az agyhártyagyulladás általában úgy alakul ki, hogy a légutakban megtelepedő baktériumok gyulladást okoznak, majd a gyulladt nyálkahártyán keresztül a véráramba kerülnek, ahonnan a baktériumok az agyvízbe jutnak. A betegség tehát egyértelműen légúti, emberről-emberre cseppfertőzéssel terjed.

Típusos tünetei a következőek:

 • magas láz
 • levertség
 • étvágytalanság

Az idegrendszeri izgalmi tünetek, valamint az agyi ödéma következményei ezután alakulnak ki:

 • hányinger, hányás /gyakran sugárhányás!/
 • erős fejfájás
 • aluszékonyság
 • tarkókötöttség
 • tudatzavarok
 • ingerlékenység
 • epilepsziás rohamok

A fenti tünetek nagy részét más betegség is okozhatja. De a zavartság és a nyaki merevség az agyhártyagyulladás legspecifikusabb tünete! A tünetek enyhébbek lehetnek csecsemőkorban és időskorban, előfordulhat, hogy akár hiányozhatnak is egyes kórjelzők.

A betegséget kiváltó kórokzók függvényében különböznek a kezdeti tünetek is. A Meningococcus baktérium súlyos esetekben jellegzetes, bevérzéses bőrelváltozást okoz. A kezeletlen agyi ödéma pedig akár 24 órán belül is halált okozhat. A csecsemők és az 5 év alatti kisgyermekek fokozottan veszélyeztetettek éretlen immunrendszerük miatt. Zárt közösségben élők között a kórokozók terjedése könnyebb /családtagok, kollégiumok/,emiatt az agyhártyagyulladás a kamaszok és fiatal felnőttek /10-25 évesek/korosztályát is fokozottan veszélyezteti. Ebben a korosztályban igen magas,20-25% a Meningococcus hordozás aránya, és a megbetegedés is gyakran lesz végzetes kimenetelű. Agyhártyagyulladás esetén csak a korai diagnosztizálás, célzott antibiotikus kezelés és az intenzív betegellátás mentheti meg a beteg életét! A betegség lefolyása rendkívül gyors. Előfordul, hogy fiatal, egészséges szervezetben a magas láz néhány óra leforgása alatt gyógyíthatatlan károkat okoz a központi idegrendszerben, ami rövid időn belül halálos kimenetellel jár /az antibiotikumos kezelés ellenére is/. Időben elkezdett kezelés nélkül pedig ennek az esélye drasztikusan megnő.

Az esetek egy részében a sikeres kezelés ellenére is maradvány tünetekkel találkozhatunk:

 • mentális-és magatartászavarok
 • az agyvíz keringési zavara
 • halláskárosodás
 • végtagbénulás
 • mozgászavarok
 • agytályog
 • mozgászavarok
 • egyéb idegrendszeri problémák jöhetnek létre

Statisztikák szerint az agyhártyagyulladás 15%-ban halálos kimenetelű, de maradandó egészségkárosodást is 20% -ban okoz. A megfertőződött beteg közvetlen környezete preventív antibiotikus
kezeléssel megvédhető a betegség kialakulásától. A betegség nem alakul ki törvényszerűen a fertőzött környezetében, ezért fontos a megelőző jellegű kezelés!
Fentiek miatt nagyon fontos az agyhártyagyulladás kórokozójának minél előbbi és minél pontosabb azonosítása, illetve annak meghatározása, hogy a kórokozó milyen antibiotikumra vagy antivirális kezelésre lesz érzékeny. Mindez az agyvíz /likvor/ vizsgálatával, tenyésztésével lehetséges. Így gyorsan felállítható a pontos diagnózis és elkezdhető a célzott gyógyszeres kezelés.

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
  Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.