ALS - Amyotrófiás Lateralsclerosis

Ez a neurodegeneratív kórkép az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző idegsejtek /agyi és gerincvelői idegsejtek/ pusztulásával jár. Folyamatosan rosszabbodó betegség, ahol a beteg elveszíti mozgásképességét, legsúlyosabb esetben már a légzőizmai sem működnek.

Tünetei, melyekkel a páciens felkeresi a neurológust:

  • nyelési nehézség
  • légzési nehézség, légzési elégtelenség
  • beszédképtelenség
  • akaratlan rángó mozgások /különböző izomcsoportokban/
  • a kezek ügyetlensége, kézgyengeség
  • kézizmok sorvadása
  • járási nehézség, lábak gyengülése
  • nyelvizmok sorvadása.

Az ALS a motoros neuronok károsodását jelenti, amelyek az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelősek. Hosszú távon a motoros funkciók teljes elvesztése alakul ki. Motoros neuronok a gerincvelőben és az agyban egyaránt megtalálhatóak. ALS betegség esetén a neuronok pusztulása az idegrendszer ezen mindkét részében bekövetkezik, egyidejűleg! A beidegződés elvesztése /és részben a mozgáshiány/ miatt a beteg izmai elsorvadnak. Az ALS kiváltó pontos okát a tudomány jelenleg még nem ismeri.

A betegség lefolyása során a látás, hallás, gondolkodás, érzékelés, ízérzés és tapintás fennmarad, vagy csak kisebb mértékben károsodik. A szemmozgás, vizelet -és székletürítés normális marad. A betegek általában a légzési elégtelenség miatt halnak meg. Az ALS diagnózisa neurológiai fizikális vizsgálattal és többször végzett elektromiográfiai vizsgálattal állítható fel.

Mivel oki terápia jelenleg nem áll rendelkezésre, a betegség előrehaladása megállíthatatlan. A beteg állapota egyre rosszabb lesz, azaz progradiál. Emiatt a kezelés célja az életminőség javítása vagy lehetőség szerint az életminőség fenntartása minél hosszabb ideig. Gyógyszeres kezelésként a Riluzol tabletta folyamatos szedése javallt. Kiegészítő kezelésként a fizikoterápia jöhet szóba, amely az izomerő fenntartásában nyújt segítséget. A betegnek speciális táplálásra van szüksége. Ha a beteg már folyamatosan fullad, asszisztált lélegeztetés szükséges a légzőizmok érintettsége miatt.

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
    Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.