Alzheimer - kór

Az időskori elbutulás, demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Ez a betegség a szellemi képességek olyan mértékű romlásával jár együtt, ami a napi életvitelt és az önellátást is ellehetetleníti. A betegség sajnálatos velejárója a szellemi leépülés, mivel ilyenkor az agyszövet elsorvad, degenerálódik.

Jelenleg az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszer, bár a kutatások ezirányban igen jelentősen folynak és haladnak. Léteznek azonban olyan kezelések, amelyek a betegek életminőségén tudnak javítani. Ahol családi halmozódás figyelhető meg, sikerült géneket azonosítani, mely gének kapcsolatba hozhatóak az Alzheimer-kór kialakulásával. Ezen gének működésének gátlásával esetleg meg lehet majd akadályozni a betegség előrehaladását! Az Alzheimer-kórral küzdő beteggel való együttélés rendkívüli türelmet igényel a családtagoktól és az ápoló személyzettől. A betegek rengeteg szeretetet, megértést és támogatást igényelnek. Az Alzheimer-kór egy olyan agyi betegség, amely degeneratív /jól látható ok nélküli/ és progresszív /folyamatosan előre haladó, súlyosbodó/állapot. Kezdődhet fokozatosan, de néha valamilyen lelki trauma hatására válik feltűnővé a pszichés egyensúlyzavar. /Természetesen nem a lelki trauma a betegség kiváltó oka/. Tünetei között nem pusztán a feledékenységet említhetjük meg. Az évek előrehaladtával visszafordíthatatlan /irreverzibilis/ szellemi hanyatlás alakul ki, mely következtében tönkremegy a betegkifejezőkészsége, képzelőereje, tanulási képességei.

Előrehaladott állapotban már önellátásra is képtelenek lehetnek az Alzheimer-kóros betegek. Könnyen elesnek, töréseket, zúzódásokat szereznek, gyakran tapasztalhatunk súlyos fejsérüléseket is náluk. Ezen sérülések műtéti ellátása is kockázatos, mivel a hosszú ideig tartó ágynyugalom és rehabilitáció nehezen kivitelezhető a zavart tudatú idős betegeknél. A betegség kezdeti stádiumában csak időnként tapasztalható a feledékenység, eleinte csak a közelmúlt eseményei esnek ki a beteg memóriájából. Ez a kezdeti, enyhe feledékenység az idő előrehaladtával azonban egyre romlik. A betegek mondatokat ismételgetnek feleslegesen; neveket, párbeszédeket, időpontokat felejtenek el. A tárgyakat szokatlan helyekre rakják el, majd azokat nem találják meg. Gyakran elveszítik az idő -és térbeli tájékozódó képességüket. Akár az ismert környezetükben is elveszettnek érzik magukat, eltévednek /pl.saját lakásukban, éjjel a sötétben/. Jellemzője az Alzheimer-kórnak, hogy a döntéshozatal is egyre nehezebbé válik a beteg számára. A rutinfeladatnak számító tevékenységek /pl.főzés/ is egyre megoldhatatlanabbá, kivitelezhetetlenné válnak. Az Alzheimer-kóros beteg a betegség előrehaladtával a legalapvetőbb dolgokat is elfelejti vagy elrontja. Hangulatuk ingadozóvá válik. Másokkal szemben bizalmatlanok lesznek, makacsok és szociálisan visszahúzódnak. Ez a szociális visszahúzódás kezdetben a romló
memória miatti frusztrációval magyarázható, illetve azzal, hogy gyakran depresszív tünetek is kialakulnak az alapbetegséggel párhuzamosan.

Ahogy az Alzheimer-kór előrehalad, a beteg egyre szorongóbbá, nyugtalanabbá, agresszívebbé válhat, majd inadekvátan /oda nem illő módon/ kezd el viselkedni. Mivel az Alzheimer-kór tünetei kezdetben enyhék, a diagnózis felállítására viszonylag későn kerül sor. A beteg valószínűleg észreveszi magán a tüneteket, de ezeket igyekszik mások előtt leplezni. Emiatt a környezet általában csak akkor veszi észre a bajt, mikor a tünetek már kifejezettek, specifikusak. A betegség lefolyása egyénenként változhat. Vannak, akik több évtizedet is leélnek a betegségükkel, de általában év telik el a diagnózistól a beteg haláláig.

Az Alzheimer-kór diagnosztikájában a memória tesztek, koponya CT és laborvizsgálatok /vérkép,pajzsmirigyfunkció,B12/ elengedhetetlenek.

Egyéb okokat, idegrendszeri vagy más betegségeket ki kell zárni! A diagnózis felállítása után választani lehet a gyógyszeres terápiák közül, melyek lassítani tudják a további állapotromlást. A kezelést ki lehet egészíteni folyamatos, célzott memória-tréningekkel /kognitív stimulus terápiával/,melyek igen hatékonyak lehetnek a további súlyosbodás, állapotromlás megelőzésében esteleg megállításában..

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
    Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.