Perifériás facialis parézis - Bell féle parézis

Ez a bénulás az arckifejezésért felelős izmok mozgatását beidegző ideg, a VII. agyideg részleges bénulása. Általában csak az egyik arcfelet érinti, vagyis féloldali. A bénulás következtében a mimikai izmok gyengébben működnek, ez az arcnak asszimmetrikus megjelenést ad.

A betegség kialakulhat bármely életkorban, de gyakrabban jelentkezik cukorbetegségben, várandósság alatt, nátha vagy influenza esetén, gyengébb immunrendszer mellett. Rendszerint nem jár maradandó károsodással, kezelés nélkül is meggyógyulhat néhány hét alatt. A kezelés célja a gyógyulási idő megrövidítése és a maradandó idegkárosodás megelőzése, kockázatának csökkentése. Súlyosabb esetben célszerű felkeresni a neurológiai szakrendelést. Nagyon lényeges a kiváltó ok meghatározása, mert a parézis lehet centrális is, ami az agytörzs egy részét érintő károsodást jelent. Az agytörzs károsodását pedig infarktus, tályog vagy daganat is okozhatja.

Tehát a kiváltó okok elkülönítése igen fontos! A Bell-féle parézis tipikus jele a száj elhúzódása az ép oldalra, miközben a szemhéj szűkebb a sérült oldalon, a szemhéj lóg. Emellett a nyelv elülső részén az ízérzés is gyengülhet. Az elváltozás nem jár fájdalommal, ezért a beteg sokszor észre sem veszi, a környezete figyelmezteti vagy a tükör előtt látja az eltérést. A parézis mértéke az enyhétől a súlyosig terjedhet, a teljes bénulást perifériás faciális paralízisnek nevezzük.

A betegség oka még nem tisztázott teljes mértékben. Állhat a hátterében vírusfertőzés /pl.herpes simplex vírus, mely az ajakherpeszt is okozza/. A perifériás faciális parézis diagnózisa fizikális neurológiai vizsgálattal megállapítható - az arcizmok működése alapján. Egyéb vizsgálatok is szóba jöhetnek más betegségek kizárása céljából /pl.koponyatörés, daganat, fertőzés, stroke…- ezek a betegségek is okozhatják az arcidegek gyengeségét, bénulását/. Terápiájában a gyulladáscsökkentő készítményeket jó hatékonysággal használhatjuk, de a rövid ideig szedett szteroidok is csökkentik a duzzanatot és a gyulladást /Prednisolon/.

Vírusellenes szerek /pl.acyclovir, famcyclovir/ csökkenthetik az idegkárosodás mértékét, amennyiben vírusos eredetről van szó. Az arc elektromos ingerlése is alkalmazható, ezzel a megbénult izmok visszafordíthatatlan rövidülése előzhető meg. Nagyon fontos, hogy a szem külső felszínét megvédjük a kiszáradástól, mivel a pislogás elégtelen az érintett oldalon. A szem kiszáradása pedig a szaruhártya elfekélyesedéséhez vezethet, ami később látáskárosodást okoz. Mindez műkönny használatával előzhető meg!

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
    Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.