Epilepszia

Az epilepszia központi idegrendszeri betegség, mely görccsel vagy görcs nélkül jelentkező rohamok egymás utáni megnyilvánulásaiból áll. Definíciója alapján fontos a legalább két alkalommal bekövetkező roham. Roham alatt legtöbbször átmeneti eszméletlenség /homályállapot/ alakul ki, de ez nem törvényszerű. Az epilepszia egy gyűjtőfogalom, mivel nagyon sok betegségnek lehet első tünete vagy kísérő tünete. Főként a központi idegrendszer érintettsége esetén jellemzőek ezek a görcsös rohamok. A rohamok hátterében az agykéreg idegsejtjeinek nagy erejű, elektromos kisülései állnak. Ezeket "elektromos viharoknak" is nevezzük, melyek az agy különböző területeiről indulhatnak ki. Az határozza meg a rohamok alatt fellépő tüneteket, hogy az agy melyik területét érinti ez az elektromos vihar. Ha a mozgatókérget érinti az epilepszia, akkor nagy, akaratlan mozgások alakulnak ki a végtagokon, ha az érzőközpontot érinti, akkor kiterjedt zsibbadást érez a beteg a rohamok során.

Rohamok alatt igen sok tünet jelentkezhet, leggyakoribbak a következők:

 • átmeneti "homályállapot", mely pár másodperctől akár 5-10 percig is eltarthat
 • artikulátlan hangok adása
 • fokozott nyálelválasztás
 • nyelv átharapása
 • vizelet-vagy széklet inkontinencia
 • izomfeszülések a végtagokon, esetleg ritmikus izomrángások
 • elesés
 • "csámcsogó mozgások"
 • célszerűtlen mozgások /pl.cél nélküli matatás a ruhán vagy egyéb tárgyakon /
 • kellemetlen érzelmek megjelenése /pl.félelem, düh, agresszió /
 • furcsa érzések /pl."déja vu" - már láttam ilyet vagy "jamais-vu" - még soha nem éltem át ilyet - érzés /
 • különböző szagok érzése /általában ezek is kellemetlenek /.

Az epilepszia gyakorisága körülbelül 7 ezrelék, tehát a világon nagyjából 40 millió ember él epilepsziával. A betegség bármely életkorban elkezdődhet, de leggyakrabban gyermekkorban és idős korban jelentkezik először.

Maga az epilepszia szó görög eredetű, amely megragadást, fogva tartást jelent. Jelentése szerint a roham alatt a beteget "természetfeletti erő" ragadja el. Jelenlegi tudásunk szerint az epilepszia oka az agy kémiai egyensúlyának megbomlása, felborulása. Ez felelős a rohamok kialakulásáért. Az agyban az ingerületet átvivő, serkentő és gátló kémiai jelrendszerek / a neurotranszmitter-rendszerek/ egyensúlya valamely ok miatt felborul. Emiatt az addig jól szabályozott folyamatok egy időre elszabadulnak. Bizonyított okok között találhatjuk a csecsemő-vagy kisgyermekkori lázgörcsöt, melynek következményeként kb. 5-10 %-ban kialakulhat az epilepszia. De kialakulhat epilepszia központi idegrendszeri fertőzés, agysérülés, agyzúzódás, agyvelőgyulladás vagy agydaganat következtében is. /Az agydaganatnak akár az első jele is lehet az epilepszia./ Ezeken kívül agyvérzés, agyi infarktus, de akár genetikai rendellenesség is állhat a betegség hátterében. A szülés során elszenvedett oxigénhiány vagy agyi károsodás is okozhat a későbbiekben epilepsziás rohamokat.

A betegség nagyon alapos neurológiai kivizsgálást igényel. EEG-vizsgálattal a kóros agyi elektromos tevékenység mutatható ki, de a betegek mintegy 10 %-ánál az EEG-görbe teljesen normális lehet! Vizsgálat során elektródákat helyeznek a beteg fejére, így regisztrálják az agyhullámokat. Az agyhullámok rohamok alatt jellegzetesek. Szükség lehet EEG-vizsgálatot végezni kialvatlan állapotban /ezt alvásmegvonásos EEG-nek nevezzük/, vagy akár alvás közben is. Ilyenkor folyamatosan monitorozzák a beteg agyi tevékenységét, keresik a típusos agyi hullámok megjelenését. Egyes epilepszia típusok kiválthatók pl.a sztroboszkóp villogó fényével is. Ezzel provokálni lehet a rohamot, ami a diagnózis felállítását is lehetővé teszi. Nagyfelbontású MRI-vizsgálattal /mágneses rezonancia vizsgálattal/ az agy legapróbb eltéréseit is ki lehet mutatni. A diagnózis felállításában igen fontos a beteg kikérdezése a roham előtti, alatti és utáni tünetekről, valamint a hozzátartozók részletes kikérdezése is elengedhetetlen. A kórkép gyógyszeres kezelésének célja, hogy a rohamok számát és súlyosságát csökkentsük, a gyógyszer-mellékhatásokat lehetőleg kiküszöböljük. Nagyon fontos a beteg életminőségének biztosítása és megőrzése. A gyógyszerek kiválasztása az epilepszia típusától függ. Szerencsére egyre több korszerű, új típusú gyógyszer jelenik meg, melyek mellékhatása is egyre kevesebb. A várandósság alatti terápiával kapcsolatban is egyre jobbak a tapasztalatok. Jelenleg a neurológusok az egy, maximum kettő gyógyszerre történő beállítást gondolják a legoptimálisabbnak. A gyógyszerbeállítás neurológus és gyermekneurológus szakorvosok feladata, mely nemzetközi protokollok alapján történik.

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
  Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.