Jóindulatú átmeneti helyzetfüggő szédülés /BPPV/
BENIGNUS PAROXYSMALIS POSITIONALIS VERTIGO

A neurológiai szakrendeléseket a betegek nagy része szédüléses panaszok miatt keresi fel. Ezeket a szédüléseket a belső fülben lévő kristályoknak tulajdonítjuk. A jelenséget otoconiának nevezzük, ami apró kristályképződést jelent.

Ezek a kristályok a belső fül tömlőcskéjében áramlanak, mozognak. Normál állapotban, a labirintusszerv megfelelő működése esetén az otoconia, a kristályképződés és oldódás egyensúlyban van. A BPPV a szédülések kialakulásában igen gyakori ok, az esetek kb 20 százalékáért felelős. Gyermekkorban is kialakulhat, de gyakoribb az idősebb életkorban. /Az időskori szédülések 50 %-a BPPV-hez köthető./

Legjellemzőbb tünete a fej hirtelen helyzetváltozásakor jelentkező kellemetlen szédülés érzete. /pl.az ágyból való felkelés vagy megfordulás az ágyban már kiválthatja. De a fej előre-vagy hátrahajtása, oldalra fordítása is oka lehet a hirtelen szédülésnek./ A szédülés általában 10-12 mp után enyhül vagy teljesen meg is szűnik.

Jellemzője a szakaszosság! A betegség kivizsgálásakor el kell különíteni az egyéb, szédüléssel járó kórképektől, tehát alapos neurológiai vizsgálat szükséges. A BPPV kezelése célzott fejtorna-gyakorlatokból valamint életmódváltásból áll, mivel gyógyszeres kezelésre vagy műtéti megoldásra nincs
szükség.

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
    Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.