Ischamias stroke

A stroke 80 %-ban agyvérzés nélküli, ischaemiás /azaz vértelen/. Ez akkor alakul ki, ha egy vérrög elzárja az egyik agyi eret. Vérellátás hiányában pedig oxigén-és tápanyaghiány alakul ki az idegsejtekben, ami miatt perceken belül elhalhatnak ezek az idegsejtek. A „vértelen stroke-ot” agylágyulásnak is szoktuk nevezni!

A vértelen stroke típusai a következők lehetnek:

  • 1. Thrombotikus vagy thrombosisos stroke - Ebben az esetben a vérrög, a trombus helyben keletkezik. Általában az érelmeszesedés által károsított érfalon alakul ki a vérrög, ugyanis itt az érfal felszíne egyenetlen - könnyebben alakul ki rajta trombus. Ez az elváltozás a nyaki verőereken is kialakulhat. Vértelen stroke-ot egy artéria szűkületét okozó plakk is kiválthat, ha az adott ér által ellátott terület vérigénye hirtelen megnő.
  • 2. Embóliás stroke - Ebben az esetben a vérrög /embolus/ nem helyben keletkezik, hanem a véráram sodorja be az agyi verőérbe. Itt az embolus fennakad és elzárja az eret. Embóliát okozhat bármilyen szövettörmelék is. Leggyakoribb esetben a szív pitvarok fibrillálnak, vagyis szabálytalanul húzódnak össze, ezért véralvadék keletkezhet bennük. Ez a véralvadék ha leszakad, embólust képez. Emiatt a beteget kivizsgálás során kardiológiai szempontból is alaposan ki kell vizsgálni!

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
    Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.