Myasthenia gravis - MG

Ez egy szerencsére ritka betegség, mely izomgyengeséggel járó autoimmun kórkép. A betegség során az izomsejteken lévő acetil-kolin receptorok hibája miatt az idegektől érkező ingerület nem jut el az izomsejtekig. Ennek következtében pedig az izomsejtek nem működnek megfelelően. A betegek 85 %-ában kimutatható az acetil-kolin ellen termelődő ellenanyagok szintje, mely alapján a betegség diagnózisa is felállítható.

A diagnózis felállítását megerősíti még az izmok elektromos vizsgálata is. Minden esetben elvégzik a mellkasi CT vizsgálatot - látni kell ugyanis, hogy a csecsemőmirigy visszafejlődött-e, nincs-e daganatos elfajulása. A vissza nem fejlődött csecsemőmirigy ugyanis oka lehet a betegség kialakulásának. A betegek 15 %-ában az acetil-kolin ellenanyagok nem mutathatók ki, őket nevezzük szeronegatív csoportnak. Ez azonban nem zárja ki a kórkép meglétét! Az EMG vizsgálat elvégzése általában azonnali diagnózist ad /ez az izmok sorozat-ingerléses vizsgálata/. A myasthenia gravis nőknél és férfiaknál is megjelenhet, bármely életkorban kialakulhat, nem jár fájdalommal. 

Tünetei:

 • kettőslátás
 • a szemhéj csüngése
 • nyelési zavar
 • rágási gyengeség
 • végtaggyengeség. 

A tünetek megjelenhetnek önállóan, de kombinációkban is. Alapvetően az akaratlagosan mozgatható izmok betegsége, de bizonyos izmokban gyakoribb az előfordulása.

Ilyenek: 

 • szemhéjmozgató izom
 • szemmozgató izom
 • köhögésben résztvevő izmok
 • nyelésben résztvevő izmok
 • rágásban résztvevő izmok
 • mimikai izmok
 • légzőizmok
 • végtagizmok. 

A myasthenias betegek 15-30 %-át érinti a légzési gyengeség. Jellemző a kóros fáradékonyság is /pl.a szemhéj csüngése, hang elhalkulása/. Pihenés után átmeneti a javulás, majd ismét romlás következik be. A légzési nehézség életveszélyes állapottá is válhat megfelelő kezelés nélkül! A csecsemőmirigy daganata estén mindenképp meg kell operálni a beteget. A visszamaradt csecsemőmirigy eltávolítását el kell végezni. Műtét után a betegek fele gyógyszeres kezeléssel tünetmentessé válhat.

A kórkép enyhe formájában kolineszteráz-bénítókkal elegendő lehet a kezelés /Mytelase, Mestinone/. Súlyosabb esetekben kombinált immunmoduláló kezelés lehet indokolt. A kezelés beállítása hosszú folyamat, hónapokat, néha éveket is igényel. De végül a szteroid-kezelés elhagyható, a beteg állapota egyensúlyban tartható. Ez a kezelési forma a páciensek kb. 10 %-ában szükséges. Idős korban a szteroid-kezelést mérlegelni kell az alapbetegségek miatt /kóros elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás/. De ezek a kockázatok általában kisebbek, mint az esetleges krízis beállása és a gépi lélegeztetés. Szteroidok szedése mellett a csontritkulás megelőzésére is ügyelni kell! Jelenleg a myasthenia gravis nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezelés mellett akár 20-30 éven át is fenntartható a beteg kívánt életminősége. Ilyenkor a rendszeres gyógyszerszedés nem befolyásolja a páciens mindennapjait, munkavégzését.

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
  Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.