Polyneuropathia

Ha a környéki idegrendszerhez tartozó idegrostok károsodnak, polyneuropathiáról beszélünk /ezek az agyból és gerincvelőből kilépő idegrostok/. Tulajdonképpen több ideget érintő idegkárosodásról van szó, aminek következtében nem megfelelő az idegrendszer és az egyes testtájak közötti kommunikáció.

A tünetek elsősorban a végtagokon jelentkeznek:

 • zsibbadás
 • érzéskiesés
 • fájdalom
 • izomgyengeség.

Legtöbbször azok a krónikus betegségek okozzák a polyneuropathiát, amik az idegrendszert is károsítják:
- anyagcserebetegségek /főként a cukorbetegség, ami a neuropathiák 1/3-át okozzák.

A diabetes károsítja az idegeket, de az idegeket ellátó ereket is. Emiatt az idegekhez nem jutnak el a tápanyagok és az oxigén, melynek súlyos következménye lehet a "diabeteses láb"./
- túlzott alkoholfogyasztás
- mérgek és toxinok /nehézfémek, arzén, ólom, szerves oldószerek/
- egyes gyógyszerek /amennyiben nagyon nagy dózisban szedik őket/
- gyulladásos betegségek
- az erek különböző betegségei
- pajzsmirigy alulműködés
- krónikus betegségek /pl.urémia/
- daganatos betegségek.
A polyneuropathiának örökletes formái is léteznek, amelyekben szintén a környéki idegek érintettek. Ezek is egyre súlyosbodó panaszokat okoznak. Károsodhatnak csak az érzőidegek, vagy csak a mozgatóidegek, de együtt a kettő típus is előfordulhat.

Öröklődő polyneuropathiák:

 • Charcot-Marie-Tooth -betegség
 • Refsum-betegség
 • Fabry-kór
 • Porfíria
 • nyomásos bénulásra hajlamosító örökletes neuropátia /enyhe nyomásra vagy minimális sérülésre alakul ki/
 • hiányállapotok /pellagra, amely a niacin hiánya, a B1 vagy B12 -vitamin hiánya/
 • gyomor-és bélrendszeri betegségek vagy gyomorműtétek után /B12-vitamin felszívódási zavara áll a tünetek hátterében/.

A polyneuropathia tünetei a kiváltó betegségtől függenek. Van, amelyik érzészavart okoz, van amelyik izomgyengeséget. De néhány betegség keverten is kiválthatja a tüneteket. A problémák általában szimmetrikusan alakulnak ki.

Tünetei lehetnek:

 • végtagokat érintő érzészavar /ez lehet szúrás, bizsergés, zsibbadás, égő érzés vagy érzéskiesés. Ha a végtag érzéketlen lesz, nem érez a beteg hideget, meleget, sőt fájdalmat sem, de akár "fonákérzés" is kialakulhat/
 • szimmetrikusan jelentkező panaszok /kezeken vagy lábfejeken, főleg ha a tünetek cukorbetegeknél vagy alkoholbetegeknél jelennek meg/.

A betegség diagnózisa reflexvizsgálatból, érzésvizsgálatból és izomerő-vizsgálatból áll. Hangvilla-vizsgálatkor a beteg vibrációérzését ellenőrzik. EMG /elektromiográfia/és ENG /elektroneurográfia/ vizsgálat a következő lépés, amelyekkel az idegek vezetési sebességét tudják mérni. Szükség van laborvizsgálat elvégzésére is, mely során ellenőrzik a vérképet, vércukorszintet, B12 vitamin szintet, TSH szintet /pajzsmirigy-funkciót/, valamint a veseműködésre utaló paramétereket. Ha mérgezés gyanúja áll fenn, különböző toxikológiai vizsgálatokat is el kell végezni.

A betegség első tünete a lábon, lábujjakon kezdődik, majd onnan halad a károsodás felfelé. Kézen ugyanez a helyzet, a tünetek az ujjaknál kezdődnek és haladnak felfelé, a váll irányába. Amennyiben a tüneteket kiváltó ok a cukorbetegség, elsődleges feladat a vércukorszint egyensúlyban tartása. Ha az ok az alkoholfogyasztás, akkor a teljes absztinencia a cél a B1 vitamin pótlása mellett. A kórképet kezelni csak tünetileg lehet, oki terápiája nem létezik!

Nagyon fontos a testmozgás, torna, az izmok folyamatos erősítése. Speciális fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. A nem-szteroid fájdalomcsillapítók ilyenkor hatástalanok. A betegségben használhatók egyes antiepilepsziás szerek, antidepresszánsok, melyek alkalmasak lehetnek a neuropátiás fájdalmak csillapítására. /Ezek a gyógyszerek úgy hatnak, hogy áthangolják az agy fájdalomérző területét./ A legsúlyosabb esetekben kábító hatású fájdalomcsillapításra is szükség lehet. A kialakult neuropátia a kezelés ellenére sem fordítható vissza, általában továbbhalad az állapot. Az előrehaladását lassítani azonban lehet. A betegség megelőzése csak úgy lenne lehetséges, ha a kiváltó okot tudnánk megelőzni /pl.cukorbetegséget/,vagy a már kialakult betegséget megfelelően kezeljük. Ugyanez igaz a túlzott alkoholfogyasztásra is, melyet szintén kerülni kell!

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
  Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.