Szemhéjgörcs - Blepharospasmus

A betegség elnevezése görög eredetű /szemhéj+görcs=ellenőrizhetetlen izomösszehúzódás/. A kifejezés alkalmazható bármilyen szemhéjrángásra, tic-re, rendellenes pislogásra - a kiváltó októl függetlenül. Kiváltó oka sok minden lehet, pl.szemszárazság, Tourette-szindróma, antipszichotikus gyógyszerek mellékhatása, egyéb betegségek.. A szemhéjgörcs általában egyre fokozódó pislogással, irritációval kezdődik.

Kezdetben kiválthatja a fáradtság, túl erős fény vagy érzelmi feszültség. A tünetek később egyre gyakrabban jelentkeznek a nap folyamán. Alvás közben ezek a rángások szünetelnek. Egy feladatra való koncentrálás csökkentheti a szemhéjgörcsök gyakoriságát. A betegség előrehaladtával a rángások olyan erőteljessé válnak, hogy a beteget gyakorlatilag megvakítják! A szemhéjak zárva maradhatnak akár órákig is.
 
A blepharospasmus oka a basalis ganglionok /törzsdúcok/ abnormális működése. Ezek az idegsejtek az agyban a koordinált mozgás irányítását végzik. A zavar valószínűleg az idegsejtek közötti kommunnikációt segítő ingerületátvivő anyagokat érinti. A betegség legtöbbször kiváltó ok nélkül, spontán jelentkezik. Azt megfigyelték, hogy a szemhéjgörcsöt igen gyakran megelőzi a szemszárazság. Ebből arra következtetnek, hogy a szemszárazság provokálhatja a szemhéjrángások kialakulását. A blepharospasmus kezelése nem egyszerű. A gyógyszerek legtöbbször csak rövid időre enyhítik a tüneteket, ráadásul nem is hatásosak minden betegnél. Ezért nagy türelmet és hosszú időt igényel a kielégítő kezelés kialakítása.

Hatóanyagok, melyeket alkalmazni lehet:

 • diazepam
 • benztropine
 • trihexyphenidyl
 • baclofen
 • clonazepam
 • levodopa
 • carbamazepine
 • amantadine
 • bromocriptine.

Ezek a gyógyszerek kizárólag szoros neurológiai kontroll mellett alkalmazhatóak, a beteg nem változtathat az adagoláson, nem hagyhatja abba önkényesen a gyógyszerszedést! A betegség jelenlegi leghatásosabb gyógymódja a botulinumtoxin inj. használata. Ilyenkor a szem körüli izmokba kis mennyiségű toxint
injekcióznak, mely általában 3 hónapra megszünteti a panaszokat. A kezelést 3 havonta ismételni kell. 

A szemhéjgörcsön és valamennyi mozgási rendellenességen a stressz nagy mértékben ront! Emiatt a stressz csökkentése, kiiktatása sokat segít a betegségek javulásában. /Ebben a pszichológus is segíthet./ Kézenfekvő megoldás lehet a napszemüveg használata is. Ez megvédi a szemet a túl erős fénytől, valamint az önkéntelen rángásokat is elrejti mások elől.

A hatékony kezelés megtalálásáig a beteg szociálisan elszigetelődhet másoktól. /Fél attól, hogy a szemhéjrángás bármikor kialakulhat: vezetés közben, társaságban, sport közben…emiatt sokszor otthonülővé válik/. Nagyon fontos a család és a barátok támogatása, a rendszeres neurológiai kontroll, valamint az előírásszerű gyógyszerszedés! 

Várom kérdéseit, kéréseit időpontfoglalással, konzultációval kapcsolatban!

Amennyiben a kapcsolatfelvételi űrlap pontos adatokkal került elküldésre, üzenetére 24 órán belül válaszolok!

Hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót. Az ikon megjelölésével Ön elismeri, hogy elolvasta és egyetért az azokban leírtakkal.

Neurológia magánrendelés
Budapest
Elérhetőségek
Rendelés
Információk
  Előzetes időpont egyeztetés mindenképpen szükséges, illetve ettől eltérő időpontot igény esetén telefonon tudunk egyeztetni.